+387 61 100 231 info@prosmart.ba

Bicikliranje je jedan od najlakših načina da u svoju dnevnu rutinu uklopite neku aktivnost jer je, između ostalog, i oblik prijevoza. Osim toga, bicikliranje štedi novac, dovodi vas u formu i pomaže okolišu.

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih bi se trebali već danas prijaviti na 8. Tuzlansku Biciklijadu i zajedno sa nama promovisati zdrav način života!

1. POBOLJŠAVA MENTALNO STANJE

Istraživanja pokazuju da ruku pod ruku s fizički aktivnim životom ide i dobar osjećaj postignuća. Biciklizam kombinuje fizičku aktivnost s uživanjem na otvorenom. Vrijeme provedeno u solo vožnji možete iskoristiti za procesiuranje eventualnih briga,, a osim toga možete se voziti sa drugim ljudima i tako širiti poznanstva.

2. POTROŠNJA KALORIJA (I GUBITAK TEŽINE)

Bicikliranje je aktivnost kojom sagorijevate između 400 i hiljadu kalorija po satu, ovo naravno ovisi o vašem intenzitetu vožnje. Ako se hranite zdravo i imate redovan san, uz bcikliranje kilogrami bi trebali sami odlaziti.

3. SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA I RAKA

Naučnici Univerziteta u Glasgowu sproveli je istraživanje na više od 260 hiljada ljudi u periodu od pet godina i dokazali da odlazak biciklom može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti ili raka za 50%.


4. UŠTEDA VREMENA

Biciklom ćete u vrijeme velikih gužvi vrlo često na posao stići prije nego automobilom. Osim na vremenu i živciranju u kolonama, vožnjom bicikla uštedjet ćete i na gorivu, odnosno vaš novčanik će vam biti zahvalan.

5. BOLJI SAN

Ništa novo nećemo napisati kada kažemo da ćete, ako se izmorite, bolje spavati, a bicikliranje je dobar način da do toga dođe.

6. JAČANJE IMUNOG SISTEMA

Vježbanje ima ogromnu korist za zdravlje dišnog sistema čime se smanjuje broj običnih prehlada.

Profesor Tim Noakes sa Univerzhiteta Cape Town objasnio je kako već blaga vježba može poboljšati naš imunološki sistem povećanjem proizvodnje esencijalnih proteina i buđenjem lijenih bijelih krvnih ćelija.

7. DRUŠTVENI ŽIVOT

Ako želite, bicikliranje može biti veoma društven sport. Možete dogovarati bicikliranje sa vašim prijateljima ili se učlanici u neki biciklistički klub. Ovo je vrlo dobar način za sticanje novih poznanstava.

 

Ukoliko želite da se družite, stičete nova poznanstva i zajedno sa nama promovišete zdrav način života, pozivamo vas da se prijavite na 8. Tuzlansku Biciklijadu koja će se održati u nedjelju 25.08. Prijaviti se možete putem online forme koja se nalazi na oficijalnoj web prezentaciji: http://tuzlanskabiciklijada.ba